Ben je nog nooit bij een champagneproeverij geweest en wil je geen flater slaan? Lees dan onze tips voor het proeven van champagne, zodat je als een echte kenner overkomt. Er is natuurlijk niets mis met zeggen dat je niet veel weet over champagne, maar enige basiskennis hebben is fijn. Champagne proeven gaat namelijk net een beetje anders dan wijn proeven.

Gelegenheden

In Nederland is het bekendste moment voor een glas champagne Oud en Nieuw. Het is traditie om het nieuwe jaar in te luiden met een glas bubbels in je hand. Maar er wordt op veel meer momenten en plekken champagne geschonken. Het is een luxe drankje dat gedronken wordt op bruiloften of afstudeerfeesten, maar ook gewoon in restaurants of casino’s. Dus als je van een gokje houdt, speel online poker en schenk voor jezelf een lekker glas champagne in.

Herkomst champagne

Champagne is een beschermde naam en mag alleen voor mousserende wijn uit de Champagnestreek in Frankrijk gebruikt worden. Er zijn maar drie druivensoorten die voor champagne gebruikt mogen worden: Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Daarnaast moeten de druiven handmatig geplukt worden en de druivenranken moeten op een bepaalde manier gesnoeid worden. Ook mag er per hectare maar maximaal 10.000 kilogram druiven worden geoogst. Je snapt nu zeker wel waarom je wat meer betaalt voor champagne.

Natuurlijk zijn er ook minder dure alternatieven voor champagne. Deze mousserende wijnen mogen absoluut geen champagne worden genoemd, omdat ze niet uit die streek komen. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet lekker zijn.

Proeven

Het proeven van champagne is meer dan alleen een slok nemen. Net als bij andere wijn gebruik je bij het proeven eigenlijk al je zintuigen. 

Kijk

Eerst kijk je naar de helderheid van de champagne. Je kijkt ook naar de manier waarop de bubbels door de champagne bewegen, hoe het bruist. Een goede champagne is helder, de kleur is afhankelijk van de leeftijd. Hoe ouder, of rijper, hoe donkerder de kleur. Hoe fijner de bubbels in de champagne, hoe beter de kwaliteit is. 

Luister

Hoe harder de bubbels ploppen, hoe meer koolzuur er in de champagne zit. Je wilt dat de champagne bruist, maar niet dat het een frisdrank-achtige structuur heeft. Door goed te luisteren kun je dus al iets vertellen over de kwaliteit van de champagne.

Ruik

Door je neus boven het glas te brengen, kun je de champagne ruiken. De bubbels zorgen ervoor dat het aroma van de champagne vrijkomt. Wat je ruikt en of je dat lekker vindt is heel persoonlijk. Als er helemaal geen geur aan de champagne zit, is de fles helaas niet goed meer.

Proef

Dan zijn we eindelijk bij het proeven gekomen. Het is de bedoeling dat je de eerste slok goed door je mond laat gaan. Je moet de bubbels proeven, maar het moet geen explosie van koolzuurgas in je mond zijn. Proef na het doorslikken naar de afdronk en de droogte van je mond. Als je veel champagne proeft, kun je de slok beter uitspugen, anders wordt het misschien moeilijk thuiskomen. 

Soms heb je nog een slok nodig om de smaken goed te proeven. Laat je informeren door de sommelier die de champagneproeverij begeleidt. Er zijn namelijk nog veel meer dingen waar je op moet letten bij het drinken van champagne, zoals het juiste glas. Probeer ook eens champagne die je anders nooit zou proeven. Laat je verrassen.