Wijn is één van de meest geliefde dranken ter wereld. Net omdat het zo’n populaire drank is, bestaan er veel misvattingen over. Wat denk jij: zijn de beste wijnen ook het duurst? En is wijn met een kurk kwalitatiever dan wijn met een schroefdop? Wij ontkrachten de meest hardnekkige mythes!

1. Dure wijn is de beste wijn

Eén van de meest populaire overtuigingen over wijn is: hoe duurder de fles, hoe beter. We kunnen je alvast meegeven dat wanneer je je uitsluitend laat leiden door de prijs van een fles, je vaak van een kale reis terugkomt. Kwalitatieve wijnen worden door de producent vaak tegen een goede prijs aangeboden, maar ondergaan een fikse prijsstijging doordat warenhuisketens hun marge eraan toevoegen. Dit zegt echter niets over de kwaliteit van de wijn. Je laat je beter leiden door het wijngebied dan door de prijs. Een lekker wijntje als Amarone, Barolo of Pomerol stelt niet vaak teleur, als blijft smaak natuurlijk persoonlijk.

2. Wijnen met een schroefdop zijn inferieure wijnen

Een fles zonder kurk hoeft niet te betekenen dat deze wijn minder kwalitatief is dan die uit een fles met kurk. Veel wijnen hebben tegenwoordig schroefdoppen. Ten eerste houdt dit de kost van de wijn lager, en ten tweede verkleint een schroefdop het risico op de groei van bacteriën, ten opzichte van natuurlijke kurk. De kwaliteit van de schroefdoppen is tegenwoordig trouwens vele malen beter.

3. Wijn kan ademen door ontkurkt te worden

Het is algemeen bekend dat wijn zuurstof nodig heeft. Je fles louter openen of ontkurken heeft weliswaar weinig zin. Er kan namelijk maar heel weinig zuurstof door de hals geraken. Daarom is karafferen een betere optie. Je kan zo je wijn laten beluchten en zuurstof geven.

4. Rode wijn hoort bij vlees en witte wijn bij vis

Dit is één van de meest populaire overtuigingen. En hoewel rode wijn zoals Amarone beter past bij zwaardere of sterkere gerechten (vaak vlees), kan je witte wijn ook prima combineren met bijvoorbeeld kalfsvlees. En ook rode wijn kan perfect bij een visgerecht. De beste manier om wijn en eten te combineren is door het analyseren van de smaken. Durf gerust uit je comfortzone te stappen en te experimenteren!

5. Kwaliteit neemt na verloop van tijd af

De ene wijn kan baat hebben bij langere rijping in de kelder, maar dat geldt zeker niet voor alle wijnen. Frisse witte wijnen en rosé zijn juist het best in hun eerste twee jaar. Om optimaal gebruik te maken van de bewaartermijn, moet je de wijn wel op de juiste plek bewaren. Dat wil zeggen uit de zon en op een plek met een constante temperatuur. Een wijnklimaatkast is hiervoor een goede oplossing.