Stel je gaat met vrienden voor een lekkere high wine naar de stad op de fiets. Je bent al laat en fiets lekker door om op tijd te komen. Maar dan ziet een automobilist jou over het hoofd met een fietsongeluk als gevolg. Wat kun je dan doen om jouw schade te verhalen en waar bestaat deze schade dan uit? We leggen het je hieronder graag uit!

Aangereden op de fiets

Als je aangereden op de fiets bent en hierbij gewond raakt of klachten oploopt, dan is het logisch dat je jouw schade wilt verhalen op de aansprakelijke partij. Maar hoe doe je dat dan, letselschade verhalen en wat is hiervoor nodig?
Alvorens je letselschade verhalen kunt, is het belangrijk dat je bewijst dat de andere partij schuldig is aan de aanrijding. Want als je een schadevergoeding eisen wilt, dan dien je wel te bewijzen dat de ander aansprakelijk is. Daarom is het van groot belang dat je altijd een schadeformulier invult. Want op een schade-aanrijdingsformulier kun je onder andere invullen wat er is gebeurd. Daarnaast kun je op een aanrijdingsformulier ook een situatieschets tekenen. Je kunt dan precies aangeven wat er is gebeurd.
Laat je het schadeformulier ook door de tegenpartij ondertekenen, dan staat de inhoud van het schade-aanrijdingsformulier tussen partijen vast. Het is dan duidelijk wie er aansprakelijk is voor de geleden schade.

Als fietser altijd recht op een schadevergoeding

Ben je bij een fietsongeluk gewond geraakt, dan zul je dus helaas jouw high wine moeten uitstellen. Maar er is 1 troost, als je als fietser aangereden bent, heb je altijd recht op een schadevergoeding. Dus ook als je haast had om naar de high wine te rijden en daardoor geen voorrang gaf. Ook als je door een eigen verkeersfout aangereden wordt, heb je recht op een letselschadevergoeding.
Deze regeling voor fietsers is geregeld in de wet en wel in artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Hierin staat dat als je betrokken bent bij een fietsongeluk en er ook een motorrijtuig bij het ongeluk betrokken is, de bestuurder van de fietser altijd recht op een letselschadevergoeding heeft. Omdat alle motorvoertuigen in Nederland verplicht verzekerd zijn, worden deze kosten betaald door de verzekeraar van het motorvoertuig.
Wel is het zo dat als je zelf bij een fietsongeluk schuld aan het ontstaan van het ongeval hebt, een deel van de schade voor jouw eigen rekening blijft. Dit is in principe 50%. Maar bij ernstig letsel kan het ook zo zijn dan 100% van jouw letselschade voor vergoeding in aanmerking komt/

Welke schade wordt vergoed na een fietsongeluk?

Ben je betrokken bij een fietsongeluk en hierbij gewond geraakt, dan heb je dus altijd recht op een schadevergoeding. Deze schade bestaat uit veel soorten schadeposten. Ten eerste worden alle kosten betaald, maar denk ook aan de kosten van de gemiste high wine! Ook deze kosten dienen door de aansprakelijke partij vergoed te worden, net als medische kosten, reiskosten en kosten gemaakt voor de reparatie van jouw fiets.
Naast een kostenvergoeding wordt ook alle schade vergoed. De bekendste schadepost is inkomensschade omdat je door het fietsongeluk tijdelijk of zelfs helemaal niet meer kunt werken. Maar ook schade door een studievertraging en pensioenschade komt voor vergoeding in aanmerking.
Een ongeluk gaat je niet in de koude kleren zitten. Er zijn pijnklachten, je bent bang geworden in het verkeer en misschien zijn er zelfs psychische klachten ontstaan door het fietsongeluk. Dan is het goed om te weten dat je ook hiervoor een schadevergoeding kunt krijgen. Dit wordt smartengeld genoemd. Na een ongeluk met letsel of klachten heb je hier altijd recht op.