Een glas goede wijn met een selectie smaakvolle vleeswaren is pure verwennerij voor iedere fijnproever. Trakteer je geliefde of beste vrienden op een uitgebreide borrel met smaakvolle wijnen en een plankje gevuld met heerlijke charcuterie. Vleessoorten zoals bijvoorbeeld  fuet, chorizo, parmaham en grillworst lenen zich uitstekend voor op de borrelplank. Ook toastjes met paté, ossenworst en filet americain zijn perfect als hapje bij een goed glas wijn. Vergeet je plank niet af te maken met lekkere bijgerechtjes zoals bijvoorbeeld scrocchi, olijven, dadels met spek of geroosterde cashewnoten. Kies jij de hapjes uit? Dan helpen wij je met de ideale wijn voor bij de verschillende soorten charcuterie!

Wijn uitzoeken bij de borrelplank

Bij een rijkelijk belegde vleesplank kun je heel goed een allemansvriend schenken zoals Merlot of Pinot Noir. Sappige wijnsoorten met gemiddelde of zelfs stevige tannines gaan over het algemeen goed samen met  allerlei soorten charcuterie. De eiwitten van het vlees hebben namelijk een verzachtende werking in combinatie met wijnen met aanwezige tannines, wat de smakencombinatie ten goede doet. Een andere mooie aanrader bij een borrelplankje met vlees, is een glas cote du rhone wijn gemaakt van Grenache en Syrah druiven. Deze druifsoorten brengen een verrassende aanvulling op de charcuteriesoorten vanwege de fruitige en kruidige smaakbeleving. Schenk de rode wijnen bij een plankje met ham- en worstsoorten overigens altijd licht gekoeld, zodat ze de smaken van het vlees niet te veel overstemmen. 

Wijn bij Spaanse ham

Rauwe hamsoorten zoals serranoham of parmaham zijn heerlijk zoutig en zacht en verfijnd van smaak. Lekker met meloen en met een frisse witte wijn zoals Pinot Grigio of Verdejo. Ook een wat zachtere rode wijn gaat mooi hand in hand met serranoham. Zo kun je bijvoorbeeld een Italiaanse rode wijn kopen die wat soepeler is van karakter, zoals Montepulciano. Deze elegante wijn sluit mooi aan op de milde en verfijnde structuur van de hamsoorten en is niet te dominant. Bij Iberico-ham kun je dan weer gaan voor een gemiddeld droge Sherry uit Spanje of een smaakvolle Spaanse Rioja. 

Wijn bij een toastje met paté 

Bij een toastje met paté past een lichte rode wijn zoals een licht gekoelde Beaujolais, maar ook een droge Rosé uit de Provence is een fijne begeleider. Bij wildpaté doet Chardonnay het goed, of een glas Sangiovese wijn vanwege zijn sappige karakter. Ga je voor een paté met cranberries? Kies dan juist voor een delicate zoete witte wijn zoals Sauternes of een lichtzoete Pinot Gris voor de juiste balans tussen beide.

Wijn bij (gedroogde) worst

Gedroogde worst zoals Fuet gaat erg goed hand in hand met bijvoorbeeld een Spaanse Rioja. Chorizo of salami is vanwege de pittigheid dan weer mooi te combineren met Tempranillo uit Spanje of een Italiaanse Barbera: wijnen met een beetje pit. 

Kortom: genoeg schitterende wijnsoorten die je charcuterie plank helemaal afmaken. Veel borrel-plezier!