Italië: het land van de overheerlijke keuken, prachtige wijnen en de verbluffende natuur. Een sinds enkele jaren veel bezochte streek is Toscane. Maar wat moet je daar nu echt doen? En wat zou een vakantie/wijntrip in deze regio nu echt onvergetelijk maken? Tijd voor wat tips.

Waarom Toscane?

Jaarlijks reizen honderdduizenden Nederlanders af om van Italië te genieten. Per vliegtuig naar een van de tal vliegvelden, of gezellig met de auto die tot de nok toe gevuld is met kampeerspullen. Lekker in een tent of juist in een idyllisch huisje: Italië heeft het allemaal in huis. En dan zeker de streek Toscane. Dit prachtige gebied heeft veel te bieden: van een heerlijk strand, tot overweldigende vergezichten over gele velden met hier en daar Cipressen of Pijnbomen. Bekende wijnen? Dat is natuurlijk met afstand de Chianti wijn. 

Bezoek enkele steden

Toscane is een flinke regio: van de linker onderkant van de laars tot midden-Italië. Nu vind je in Toscane talloze bekende en minder bekende steden. Van het historische Florence vol cultuur tot de meer studentenstad Lucca. Maar wist je dat je ook de scheve toren van Pisa in Toscane bezoekt? Elke stad heeft zijn eigen charme, dus lees je vooraf even goed in. Uit ervaring: bezoek ze niet allemaal. Wissel het echt even af. 

Neem de Vespa

Italië heeft enkele iconische vervoersmiddelen. Zo kent iedereen wel de oude Fiat 500, maar wordt ook de Vespa als vanzelfsprekend gelijk met de Italianen gelinkt. Op vakantie in Toscane? Maak dan zeker een toer op een Vespa. Bij voorkeur zo’n knalrode met een helm waarop de Italiaanse vlag geprint zit. Snuif de typische geuren op, voel de wind lekker langs je heen gaan en kijk je ogen uit. Op zo’n scooter zie je toch net meer dan gewoon in een auto. Het fijne daarbij aan Italië: je kunt een heel groot deel van het jaar van het prachtige weer genieten. Draag ‘s zomers lekker een shirt. In de lente of herfst heb je vaak genoeg aan een lekkere dunne schipperstrui heren of v hals trui heren

Cinque Terre?

Je hebt wellicht wel eens over Cinque Terre gehoord? Dit zijn vijf iconische dorpjes die tegen de Italiaanse rotswanden aan de westkust gebouwd zijn. Vanaf La Spezia kun je deze stadjes gemakkelijk per trein of boot bezoeken. Ze zijn overigens ook met de auto te bezoeken, maar dat is eigenlijk alleen maar af te raden. Wie er wel eens over de stadjes gehoord heeft, weet wellicht ook hoe ongekend druk het er kan zijn. Ze daarom afslaan? Zeker niet, want het zijn echt hele mooie stadjes. Stuk voor stuk. Wel een gouden tip: ga vroeg! Stap al voor achten (in het hoogseizoen) in de trein en wees voor de lunch weer weg. Dan kun je er echt van genieten. Extra genieten? Neem badkleding mee. Je kunt overal heerlijk zwemmen in het prachtig blauwe water. 

Veel plezier in Toscane! Hopelijk helpen deze tips je verder op weg.