Als je zelf een wijnliefhebber bent, is het starten van een eigen wijnproeverij waarschijnlijk een grote droom. Maar het hoeft natuurlijk niet bij dromen te blijven. Wil je iets echt graag, dan moet je er voor gaan. Uiteraard komt er wel wat bij kijken, daarom is een goede voorbereiding erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een goed bedrijfsplan en het verkrijgen van de benodigde financiering. In dit artikel geven we je een aantal zaken mee om bij stil te staan als jij jouw eigen wijnproeverij wil gaan beginnen!

De financiering voor een eigen wijnproeverij 

Een eigen wijnproeverij beginnen kost natuurlijk wel geld. Dat geld hebben de meeste mensen niet zomaar even liggen. Gelukkig is dit vaak op te lossen met een lening. Hiervoor heb je wel een sterk bedrijfsplan nodig, als je het geld tenminste op traditionele wijze bij de bank wil gaan lenen. In dit bedrijfsplan moet niet alleen het concept van je nieuwe bedrijf staan, maar ook een indicatie van de verwachte jaarcijfers en dergelijke. Dit kan erg lastig zijn als je zelf niet zo thuis bent in de financiële wereld. Daarom kiezen de meeste mensen ervoor om hun bedrijfsplan op te laten stellen door een adviseur of een adviesbureau. Rekening hierbij wel op kosten van een paar duizend euro. Een andere mogelijkheid om de financiering te verkrijgen, is een persoonlijke lening aanvragen

Wat is een persoonlijke lening? 

Een persoonlijke lening is een lening die je in een vaste tijd terugbetaalt, met een vast maandbedrag. Je neemt het gehele bedrag dat je leent direct op en begint dan ook meteen met afbetalen. Iedere maand betaal je een vast bedrag aan rente en aflossing, dat van tevoren is vastgelegd bij het afsluiten van de lening. Het rentepercentage en de looptijd van de lening staat altijd vast, waardoor je precies weet hoeveel je iedere maand betaalt en wanneer de lening af is gelost. De bedragen voor persoonlijke leningen lopen, afhankelijk van de aanbieder, op tot 75000 euro. Uiteraard moet je wel eerst laten zien dat je de lening kunt betalen met je inkomen en vaste lasten. Wees dus realistisch. Op de websites van aanbieders van persoonlijke leningen kun je vaak een rekensom maken om te zien hoeveel je ongeveer kunt lenen in jouw situatie. 

Wat heb je nodig om te beginnen?

Naast de financiering voor het opstarten van het bedrijf, heb je natuurlijk een locatie nodig. Ga je wijnproeverijen aan huis organiseren? Dan is het wat minder ingewikkeld. Uiteraard moet je wel op zoek naar goede leveranciers waar je fijne afspraken mee kunt maken. Het is belangrijk om het concept van je onderneming zo goed mogelijk uit te werken voordat je begint, zodat je alles duidelijk voor ogen hebt.