Waar de traditionele high tea ons de mogelijkheid geeft om diverse theetjes, mini-sandwiches, scones, en andere lekkernijen uit de Engelse keuken te ervaren, laat de high wine ons de bijzondere wereld van wijn ontdekken. Uiteraard met heerlijke gerechten die de smaak van de wijn nog extra naar voren laten komen. Het mooie is: voor een geslaagde high wine hoef jij jouw huis helemaal niet te verlaten. Hoe je dat voor elkaar krijgt vertellen we je in dit artikel.

Topprioriteit: de wijn

Een high wine is uiteraard alleen geslaagd als de selectie van de wijn op en top in orde is. 

Hoe doe je dat als je geen kenner bent? Geen zorgen, de high wine is ontworpen om mensen kennis te laten maken met deze bijzondere drank. Het is vooral belangrijk dat je de juiste volgorde van serveren aanhoudt: van licht naar vol. Je start met een lichte, witte wijn en daarna serveer je een vollere, witte wijn. Vervolgens ga je over op roze of licht rode wijnen om te eindigen met een sterke, volle rode wijn of zelfs port. Deze manier van serveren biedt een goede opbouw van aroma’s en smaken, zodat je een complete ervaring hebt. Om ervoor te zorgen dat alle wijnen goed bij elkaar passen, kun je advies vragen bij een slijterij of speciale wijnhandelaar. Zo heb je de perfecte combinatie van wijnen zó te pakken en verras je zowel jezelf als jouw gezelschap met interessante keuzes. 

Culinaire aanvulling

Wanneer je de wijnen hebt gekozen, is het zaak dat er lekkere gerechten worden geserveerd die deze wijnen complementeren. Net zoals bij een high tea, verzorg je bij een high wine kleine, maar smaakvolle gerechten die de eigenschappen van de wijnen naar voren brengen. Ook hier geldt dat er een logische opbouw in moet zitten. Bij witte wijn kun je bijvoorbeeld een frisse ceviche, witvis of gegrilde groenten serveren. Bij de vollere, rode wijnen kun je denken aan mini-steaks of gevulde champignons. En wat dacht je van de kaasplank? Niets brengt de rijke smaak van volle wijn zo goed naar voren als kaas, van zachte geitenkaas tot oude kazen of pittige, blauwe kaas. 

De juiste sfeer creëren 

Een high wine is niet compleet zonder een gezellige, warme sfeer. Het is belangrijk dat de setting ontspannen is, met een vleugje elegantie. Een mooi gedekte tafel met wijn- en waterglazen, linnen servetten en paar kleine decoratiestukken zoals bloemstukjes of kaarsen geeft jouw gasten het idee dat ze in een chic restaurant zitten. Een prachtige sfeermaker is een klassieke openhaard. Zie je jezelf al zitten: proevend van diverse, rijke wijnen met een knisperend haardvuur op de achtergrond? Als je al een openhaard in bezit hebt, is het enige dat je rest te doen: het juiste openhaardhout kopen dat lang brandt. Zo heb je de gehele avond profijt van een sfeervolle high wine.

 

De avond vormgeven

Nu je weet hoe je de juiste wijnen en gerechten kunt selecteren en de perfecte sfeer kunt creëren, geven we je nog een paar laatste tips over hoe je het verloop van de avond vormgeeft. Iedereen die een feest of diner party organiseert weet: je zult voor je gasten moeten zorgen. Dat betekent dat jij verantwoordelijk bent voor het serveren van de wijnen en de gerechten. Bij een high wine is het van belang dat je de tijd neemt, zodat iedereen kan genieten van iedere wijn en elk hapje. Bovendien moeten de smaakpapillen tussen iedere service even neutraliseren. Dit doe je door water en brood op tafel te zetten en je gasten aan te sporen hier gebruik van te maken. 

Zoals je ziet, een high wine organiseren is niet moeilijk. Het is vooral erg leuk en verrijkend!