Feit of fabel: van natuurwijn krijg je geen kater

Feit of fabel: van natuurwijn krijg je geen kater

Inhoudsopgave

Natuurwijn is terrein aan het winnen. We willen nu eenmaal zo min mogelijk toegevoegde stoffen in ons eten. Zo ook in onze wijn. En omdat het een stuk prijziger is is het zeker niet een wijn die je drinkt met een feestje waarin je een Hawaii shirt en Hawaii rokje danst, maar wel een lekkere wijn om een avondje te borrelen. En nu hoor ik je denken: maar hoe zit het dan met de katers? En dat gaan we je in dit artikel duidelijk maken. Want krijg je nu wel of geen kater van natuurwijn? 

Wat kenmerkt natuurwijn?

Natuurwijn wordt gemaakt van druiven die in de wijngaarden zoveel mogelijk door de natuur worden gestuurd. Hierbij wordt er niet gewerkt met chemicaliën die de vijand weg houden, maar wordt er op natuurlijke wijze gewerkt. 

Maar naast dat er in de wijngaarden geen gebruik wordt gemaakt van chemicaliën en sulfiet, wordt er ook in de kelder nauwelijks iets toegevoegd aan de wijn. Hierbij worden wilde gisten gebruikt om het gistproces aan te zetten en wordt er niet gefilterd. 

Afbraak van alcohol 

Om terug te gaan naar de vraag ‘krijg je van natuurwijn wel of geen kater?’ is het van belang om te kijken hoe het lichaam bepaalde stoffen verwerkt. Dit zijn de stoffen alcohol en sulfiet. 

Alcohol wordt in het lichaam opgenomen door de maag en neemt vanaf daar de weg naar de lever. Hier wordt het door enzymen afgebroken. Enzymen zijn eiwitten in het lichaam die zorgen voor chemische reactie. Hierdoor kan de stof eenvoudig worden afgebroken. 

Afbraak van sulfieten

Naast alcohol moet ook sulfiet worden afgebroken. Sulfiet is een verzamelnaam van stoffen die zwavel bevatten. Sulfiet beschermt wijn tegen bacteriën en zorgt dat de wijn langer houdbaar blijft. Wijn heeft van nature sultief, die ontstaat tijdens het fermentatieproces. Bij natuurwijn wordt er echter minder sulfiet toegevoegd (maximaal 30 gram). Bij ‘normale’ wijnen ligt dit veel hoger. 

Sulfiet wordt afgebroken door middel van antioxidant glutathion. Doordat er zowel sulfiet als alcohol in het lichaam binnenkomen wordt de glutathione dubbel aangetast, hierdoor kan de ADHL enzym minder snel de gevaarlijke stof aceetaldehyde – die wordt aangemaakt bij het drinken van alcohol – omzetten. Deze is namelijk ook bezig met de verwerking van sulfieten. 

Natuurwijn en katers

Omdat er minder sulfiet in natuurwijn zit, kan je lichaam zich beter richten op het verwerken van alcohol. Hierdoor wordt de gevaarlijke stof aceetaldehyde sneller omgezet zodat het kan worden afgebroken. De stof aceetaldehyde zorgt voor hoofdpijn en misselijkheid, dus hoe eerder deze wordt afgebroken, hoe minder lang je hier last van zal hebben. 

Conclusie

In natuurwijn zit nog steeds alcohol. Door alcohol worden er giftige stoffen in het lichaam aangemaakt. Maar omdat er minder sulfiet in natuurwijn zit, kan het lichaam sneller alcohol verwerken, dan wanneer er wel sulfiet in de wijn zit. 

Dus ja, ten opzichte van wijn met sulfiet krijg je minder snel katers van natuurwijn. Maar als je er genoeg van drinkt, kun je ook van natuurwijn katers krijgen.