Het is een bekende traditie in ons land om met de feestdagen het gourmetset nog eens boven te halen. Er is wellicht geen Nederland die nog nooit heeft gegourmet en dat is logisch ook. Gourmetten staat dan ook voor gezelligheid, het samenzijn en uiteraard lekker eten. Maar liefst 80% van de Nederlanders geven dan ook aan regelmatig voor gourmet te kiezen tijdens Kerst. 

Wat is gourmetten?

De naam gourmet is afkomstig van het Frans en betekent eigenlijk gewoon exclusieve hapjes. En dat is ook wat gourmet gewoon is. Je hebt namelijk niets meer nodig dan een grillplaat, enkele pannetjes en een hele hoop vleeswaren. Bij gourmet is het vlees kleiner van grootte dan bij traditionele maaltijden. Op deze manier worden ze makkelijk gebakken in de kleine pannetjes en kun je ook verschillende stukjes uitproberen.

Bij gourmetten wordt er vaak ook door de gasten zelf sausjes gemaakt in de pannetjes. En uiteraard hoort bij de maaltijd ook een kwalitatieve wijn. Misschien een wijn die je hebt leren kennen tijdens een High Wine event in Utrecht

Wat eet je tijdens het gourmetten?

Het leuke van gourmetten is dat je alles op je bord kunt krijgen. Voor een groot deel bepaal je het ook zelf immers. Zo kun je gourmet online bestellen en een volledig assortiment aan vlees verkrijgen. Van gekruide gehaktballetjes tot kleine chipolatas, stukjes kip, rund en varken. Je kunt ook kiezen voor een vis gourmet waarbij je een leuk aanbod aan verschillende vissoorten aan je gasten kunt serveren. 

Zorg naast een aanbod aan vlees ook voor diverse kruiden, olijfolie of boter, sauzen (of room om deze te maken) en groenten. Deze kunnen ook allemaal zelf door de gasten worden klaargemaakt in de pannetjes. Verder is wat stokbrood en wijn zeker niet overbodig bij een gourmet avond. 

Hoeveel vlees bestel je voor een gourmet avond?

Er kan zoveel worden gebakken in de kleine pannetjes waardoor het zonde zou zijn om je assortiment te beperken tot drie soorten vlees. Kies eerder voor een ruime keuze. Eventueel kan je ook nog zelf enkele miniburgers of worstjes maken met wat gehakt. Gemiddeld mag je rekenen op 300 tot 400 gram vlees per persoon. Bij kinderen is dat wat minder terwijl grote eters misschien meer eten. Ook wat groenten betreft zijn de mogelijkheden divers, van champignons tot ui, tomaat en courgette.