Er zijn genoeg leuke restaurantjes te vinden waar je met je vrienden kunt genieten van een high wine. Maar het is natuurlijk ook heel leuk en bovendien een stuk goedkoper, om zelf een high wine te organiseren. Benieuwd hoe je zelf een high wine organiseert? Een high wine organiseren is met het onderstaande stappenplan een fluitje van een cent.

Stap 1: wijnen selecteren voor je high wine

Tijdens een high wine komen alle wijnen aan bod. Zo kun je beginnen met een frisse prosecco, bij de hapjes een lekkere witte, rosé of rode wijn en afsluiten met een zoetere dessertwijn. Ga er bij een high wine vanuit dat je per persoon ongeveer vier verschillende soorten wijn schenkt.

Weet je niet zeker van welke wijnen je gasten houden, haal dan van alles wat in huis of vraag van tevoren even of ze liever een droge of zoete wijn drinken. Kies wijnen waarvan je weet dat ze goed smaken. Weet je niet zeker welke wijnen je het beste kunt kiezen, ga dan langs bij een wijnhandel en laat je informeren.

Stap 2: high wine organiseren met de lekkerste hapjes

Lekkere hapjes maken je high wine helemaal af! Bedenk van tevoren dus goed welke hapjes je wilt serveren. Ga voor zowel koude als warme hapjes en wissel hapjes met vlees of vis af met vegetarische hapjes. Kies ervoor om bij iedere wijnsoort andere high wine recepten op tafel te zetten.high wine organiseren

Als je bij binnenkomst kiest voor een prosecco kun je wat olijven op tafel zetten, samen met wat verse noten en dadels met roomkaas en spek. Serveer daarna bij de wijn verschillende Franse kaasjes met stokbrood, vijgenbrood of crostini’s, Parmaham met een stukje meloen en geitenkaasrolletjes met rookvlees en rucola. Bij de volgende wijn kun je dan kiezen voor warme hapjes, zoals een stukje gegrilde tonijn of zalm met gegrilde groenten, een stukje kabeljouwfilet met worteltjes en roomsaus of pittige biefstukpuntjes.

Het belangrijkste is natuurlijk dat je iets kiest dat je lekker vindt. Maak van tevoren een boodschappenlijstje en koop lekkere verse producten. Bereid alle hapjes van tevoren, zodat je zelf ook kunt genieten van een lekker glaasje wijn en niet de hele tijd in de keuken staat.

Sluit je af met een dessertwijn? Kies dan voor een zoet hapje, zoals een stukje dadelcake, vers fruit of aardbeien met gekaramelliseerde pistachenootjes.

Stap 3: maak je high wine gezellig

Nu je de wijnen en hapjes hebt gekozen, is het tijd om je huis en/of tuin gezellig te maken. Als het mooi weer is, kies er dan voor om je high wine lekker buiten in het zonnetje te houden. Dek je tafel met een mooi kleed of tafelloper, zet je mooiste servies op tafel en kies voor mooie grote wijnglazen. Serveer een aantal hapjes op een etagère en andere op een mooie schaal of bord.

Zet rustige (lounge)muziek aan op de achtergrond en zorg voor gezellig kaars- of ander sfeerlicht. Denk niet alleen aan de tafel waar je gaat zitten, maar zet ook eens een kaarsje aan op het toilet en in de rest van de kamer en tuin.

Stap 4: wijn proeven

Een high wine organiseren kan heel gemakkelijk, maar je kunt het ook extra professioneel maken. Zo is het leuk om je gasten om te toveren tot echte wijnproevers. Vertel je vrienden daarom onderstaande tips.

  1. Bekijk de kleur van de wijn. Hoe lichter de kleur, des te lichter zal de wijn smaken.
  2. Draai de wijn rustig rond, zodat de wijn in je glas aan het schommelen is. Dit zorgt ervoor dat de aroma’s van de wijn vrijkomen. De geur wordt hierdoor sterker.
  3. Stop je neus in het glas en ruik goed aan de wijn. Echte wijnkenners weten nu vaak al om wat voor soort wijn het gaat.
  4. Neem een slokje van de wijn en laat de wijn rond gaan in je mond. Kun je al ontdekken wat voor wijn het is?

Veel plezier met het organiseren van je high wine!

Wil je toch liever een high wine op locatie? Bekijk alle high wine locaties.