Wanneer we denken aan een wijnvakantie denken we vaak aan Frankrijk, Italië en Spanje, maar ook in de Ardennen zijn ontzettend veel goede wijnhuizen en wijngaarden te vinden. Hoe leuk is het om tijdens een lekkere actieve vakantie ook te kunnen genieten van een goed glas Belgische wijn. Veel mensen associëren deze regio met bier, maar niks is minder waar! Ontdek deze verborgen schatten vanuit een vakantiehuis in de Ardennen.

Wijnbouw in de Ardennen

In de Ardennen zijn verschillende wijngaarden te vinden. Rond om de omgeving van Torgny bijvoorbeeld, maar ook langs de oevers van rivier de Maas, in de regio Thierache, Servion en in de buurt van Luik. Er bestaat zelfs een heuse wijnroute langs al deze mooie plekken. De meeste wijngaarden zijn meer een hobby, maar dat neemt niks weg van de kwaliteit van de wijn. Proef de frisse en fruitige wijnen zelf, of help een uurtje mee met de oogst. Verschillende wijnhuizen bieden deze toffe ervaring namelijk aan. Dus, van witte wijnen tot rode wijnen: je vindt het allemaal in de Ardennen.

Domaine Viticole du Chenoy

Deze wijngaard bevindt zich in La Bruyère en is gevestigd in een oude boerderij die je laat voelen alsof je rondloopt in de 18e eeuw. Maak een rondleiding door deze prachtige wijngaard en sluit af met het proeven van de wijnen die hier gemaakt worden. De oprichter Philippe Grafe heeft er alles aangedaan om een wijn te maken van hoge kwaliteit met wijnstokken die zich hebben aangepast op het klimaat van België.

La Closerie des Prébendiers

De wijnkenner en producent van deze wijngaard leidt u graag rond door de 1000 wijnstokken die aangeplant staan en vertelt over de geschiedenis van de lokale wijnbouw. Deze wijngaard is de op twee na oudste wijngaard van Hoei, en dus zeker het bekijken (en proeven) waard. Een bezoek is gratis en het proeven kost 2 euro per glas.

Chateau Bon Baron

Dit wijngoed, in de buurt van Dinant, heeft diverse wijngaarden tot hun beschikking en daarom ook een afwisselend wijnaanbod van zowel witte als rode wijnen. De wijnen zijn te koop bij het wijngoed zelf, maar ze hebben ook een mooie webshop zodat u nooit zonder deze heerlijke wijnen hoeft. Met 17 ha kan dit wijngoed zich met trots de grootste van heel België noemen!

Kortom, een wijnvakantie hoeft helemaal niet ver weg te zijn, onze zuiderburen kunnen er ook wat van. Deze bloeiende wijnscene heeft veel te bieden en de lokale wijnmakers verwelkomen u graag. Geniet van de geproefde en misschien wel gekochte wijnen in een vakantiehuis op een vakantiepark in België.