Er is misschien wel niets sfeervollere dan een knapperend vuur in een open haard op een koude winteravond. Openhaardhout kan een gevoel van warmte en gezelligheid brengen in elk huis.

Creëer een warme sfeer met een open haard in huis

Een open haard kan een geweldige toevoeging zijn aan elk huis, en het is een perfecte manier om een warme en gezellige sfeer te creëren. De aanwezigheid van het knapperende vuur en het flakkerende licht kan een gevoel van rust en ontspanning brengen, wat bijdraagt aan een huiselijke sfeer. Bovendien kan een open haard ook dienen als een mooi middelpunt in een kamer, wat bijdraagt aan de sfeer en het gevoel van verbinding tussen familie en vrienden. Als je overweegt om een open haard aan te schaffen, overleg dan altijd met een professional om ervoor te zorgen dat het op een veilige manier geïnstalleerd wordt. 

Haardhout bestellen: tips voor het kiezen van het juiste hout

Haardhout bestellen is belangrijk om ervoor te zorgen dat je altijd voldoende brandhout hebt om je open haard te stoken. Bij het kiezen van haardhout is het goed om rekening te houden met verschillende factoren, zoals de duurzaamheid van het hout, de hoeveelheid as die het achterlaat en de warmte die het geeft. Houtsoorten zoals eik, beuk en esdoorn zijn bijvoorbeeld bekend om hun lange brandduur en hoge energie-inhoud. Hout dat meer as achterlaat, zoals naaldhout, kan handig zijn als je een kleinere open haard hebt die minder vaak hoeft te worden bijgevuld. Het is ook verstandig om hout te kopen van lokale leveranciers, omdat dit niet alleen de lokale economie ondersteunt, maar ook de uitstoot van broeikasgassen vermindert doordat het hout niet ver voet hoeft te worden vervoerd.

Wat is het verschil tussen een houtkachel en een open haard?

Een houtkachel is een afgesloten verwarmingstoestel dat speciaal is ontworpen om hout te verbranden. Houtkachels zijn meestal gemaakt van gietijzer of staal en hebben een deur waarachter het vuur wordt gestookt. Houtkachels zijn doorgaans efficiënter en geven meer warmte af dan open haarden, omdat ze zijn afgesloten en de warmte beter wordt gebufferd.

Een open haard is een open ruimte in de muur of het plafond van een gebouw waarin een vuur kan worden gestookt. Open haarden zijn meestal groter en minder efficiënt dan houtkachels, omdat een deel van de warmte naar buiten kan ontsnappen via de schoorsteen. Open haarden zijn meestal vooral bedoeld voor sfeer en gezelligheid, hoewel ze ook gebruikt kunnen worden als verwarming.