De winter komt er weer aan. Volgens de geruchten gaat het een bijzonder straffe winter worden. Er worden een hoop koude temperaturen verwacht en het zou menig meteoroloog niet verbazen als het ook nog eens hier en daar gaat sneeuwen. Waar mensen in andere jaren nog wel eens blij zouden worden van de sneeuw, zit men anno nu niet op extreme kou te wachten. Dat betekent meer stoken, en met de hogere gasprijzen is dat nu iets waar een hoog prijskaartje aan hangt. Mensen zijn daarom nu op zoek naar alternatieven. Hout stoken in plaats van gas kan dat alternatief zijn. Ga je brandhout kopen, dan zijn er meer soorten waar je uit kunt kiezen. We vertellen je er in deze blog meer over.
Houtpellets kopen
Eén van de opties waar je voor kunt kiezen zijn houtpellets. Deze pellets van hout staan bekend als efficiënt. Je hoeft relatief weinig geld te spenderen om toch veel warmte er voor terug te krijgen. Houtpellets worden gemaakt van het zaagsel dat overblijft na het snijden van planken. In plaats van dit hout verloren te laten gaan, krijgt het dus een tweede leven in de vorm van pallets. Hierdoor zijn houtpellets ook meteen een duurzaam geproduceerde variant. Verspilling binnen de houtindustrie en bosbouw wordt op deze wijze tegengegaan. De pellets worden onder hoge druk gedroogd en op elkaar geperst, waarbij niets extra wordt toegevoegd. Dit zorgt voor een efficiënt en natuurlijk materiaal met een schone verbranding.
Houtbriketten
Een andere optie waar je voor kunt kiezen zijn houtbriketten. Dit zijn blokken die gemaakt zijn van duizenden kleine houtsnippers die onder hoge druk samen zijn geperst. Hierbij ontstaan geen kleine deeltjes zoals bij houtpellets, maar flinke blokken die voor langere tijd kunnen branden en daarna ook voor langere tijd kunnen blijven glooien. Zo zorgen deze blokken voor warmte over meerdere uren. Ze hebben een hoog rendement en kunnen bijzonder efficiënt ingezet worden. Houtbriketten zijn geschikt voor onder meer openhaarden, inbouwhaarden en houtkachels in allerlei soorten en maten.
Gedroogd haardhout
Haardhout kan grofweg in twee categorieën ingedeeld worden: gedroogd haardhout en nat haardhout. Wij raden je ten alle tijde aan om voor het eerste te kiezen. Nat haardhout heeft enkele flinke nadelen. Het hogere vochtpercentage zorgt er voor dat het vuur meer knettert. Dat is een vervelend geluid. Ook zorgt het vocht voor een hogere vochtvorming en is de kans groter dat er vervuiling in de kachelpijp ontstaat. Deze problemen heb je niet bij gedroogd haardhout, wat bovendien een hoog rendement heeft.