Bij gezellig tafelen hoort voor velen een lekkere aperitief, aangepaste wijnen… en jawel, ook een dessertwijn. Hoewel wijn misschien niet de eerste drank is waar je aan denkt bij het dessert, bestaan er heel wat wijnen die heerlijk te combineren zijn met al dat lekkers. Er zijn echter verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een dessertwijn. De smaak van het dessert, de intensiteit van de wijn en je eigen voorkeuren spelen allemaal een rol. Over het algemeen zijn er een paar richtlijnen die je steeds kan volgen, wij sommen ze voor je op!

Zoetheid van de wijn

Dessertwijnen zijn vaak zoeter dan de ‘normale’ rode en witte wijnen die we kennen. Dat is prima, want zoete wijn past goed bij veel desserts. Over het algemeen geldt dat een dessertwijn zoeter zou moeten zijn dan het dessert zelf. Als je dessert erg zoet is, kies dan voor een wijn met een hoger suikergehalte om ervoor te zorgen dat de wijn niet te droog of bitter smaakt in vergelijking met het dessert. Anders dan een kopje illy koffie, is een bittere toets bij dessertwijnen niet wat je wilt. 

Complementaire smaken

Denk op voorhand goed na over de smaakprofielen van zowel het dessert als de dessertwijn. Op basis daarvan kan je een dessertwijn kiezen die perfect past bij de smaken van het dessert. Bijvoorbeeld, bij een fruitig dessert zoals een aardbeientaartje, kan een fruitige rode wijn zoals een port of een zoete rosé goed passen. Bij een chocoladedessert kan een rode wijn met wat tannines, zoals een Cabernet Sauvignon, de rijke smaken aanvullen.

Intensiteit van de wijn

Wanneer je ervoor kiest om een dessertwijn te drinken bij je dessert, is het aangeraden om een wijn te kiezen die qua intensiteit matcht met het dessert. Een lichte, subtiele dessertwijn kan worden overstemd door een zwaar en krachtig dessert, terwijl een zware, volle wijn het delicate karakter van een licht dessert kan verstoren. Drink je naast wijn ook koffie bij het dessert? Zorg er dan voor dat je geen te lichte dessertwijn kiest. De intense smaak van Dolce Gusto cups of andere dessert koffie, kan de lichte smaak van de dessertwijn net zoals het dessert overheersen. 

Contrast

In sommige gevallen kan het interessant zijn om te kiezen voor een wijn die een contrast vormt met het dessert. Bijvoorbeeld, bij een zoet dessert met veel fruitige elementen kan een mousserende wijn met een frisse zuurgraad een verfrissend contrast bieden.