Wijn is al eeuwenlang een populaire drank die bij veel verschillende gelegenheden wordt gedronken. Of het nu gaat over een intiem diner met je partner of een groot feest met familie, wijn is vaak een onmisbaar onderdeel van de tafel. Maar hoe weet je welke wijn je moet kiezen voor welk gerecht? Dit kan soms een uitdaging zijn, vooral als je niet zo bekend bent met de verschillende wijnsoorten en hun smaakprofielen. In deze blog geven wij jou enkele tips zodat jij vanaf nu zelfverzekerd de juiste wijn kan kiezen voor elke gelegenheid.

Lichte gerechtjes

Staan er lichtere gerechten op het menu, zoals kip, vis, salades of pasta met witte sauzen, dan ga je best voor een witte wijn. Die is over het algemeen zachter en minder vol van smaak dan rode wijn, en heeft vaak ook een frisse toondie goed bij deze gerechten past.

Natuurlijk heb je in het witte wijnassortiment nog veel opties om uit te kiezen. Bij visgerechten passen witte wijnen zoals sauvignon blanc of chablis bij zeevruchten. Een pinot grigio past beter bij kipgerechten en pastagerechten met witte sauzen, zoals carbonara. Bij salades geef ik de voorkeur aan riesling. Dit zijn uiteraard enkele suggesties, de regels om wijn en gerechten te combineren zijn niet strikt. Het gaat vooral over jouw voorkeur voor smaak. Het kan dus nuttig zijn om te experimenteren en verschillende wijn- en gerecht combinaties uit te proberen. Zo vind je de wijn die bij jouw smaak past.

Wild, stoofpotje en kaas

Je merkt het al aan de titel, rode wijn past bij veel verschillende gerechten. Een klassieke combinatie is rode wijn met gegrild vlees zoals een steak. Maar over het algemeen past rode wijn bij diverse vleesgerechten en in het bijzonder bij rundsvleesstoofpotjes en goulash. Bij deze gerechten kan je kiezen voor cabernet sauvignon of shiraz. Ook bij pittige gerechten, zoals bijvoorbeeld een pittige pasta met tomatensaus of een pittige chili con carne past rode wijn goed. Hier heb je een rijke keuze van wijn zoals malbec, merlot of shiraz. Tot slot kan je rode wijn ook combineren met kaas, en vooral met harde kazen zoals parmezaanse kaas of cheddar. Je kan dus perfect een rode wijn naar keuze combineren met een kaasplankjes als dessert.

Net zoals bij de witte wijnen hangt jouw keuze deels af van jouw smaak. Ga dus gerust op onderzoek en probeer verschillende combinaties. Veel wijnen, wit en rood, zijn veelzijdig in smaak die goed passen bij verschillende gerechten. Het belangrijkste is dat je gerecht zelf vol en rijk van smaak is.