De manier waarop je jouw wijn bewaart, kan een groot verschil maken in de smaak en kwaliteit van de drank. Of je nu een liefhebber bent van rode wijn, witte wijn, rosé of schuimwijn, het is essentieel om te weten hoe je deze het beste kunt bewaren. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke tips om ervoor te zorgen dat je wijn op de juiste manier wordt bewaard, zodat je optimaal kunt genieten van elke slok. 

Een donkere ruimte is de sleutel tot succes 

Een van de belangrijkste factoren bij het bewaren van wijn is een donkere omgeving creëren. Wijn is gevoelig voor licht, en zeker zonlicht, dat de natuurlijke aroma’s en smaak kan aantasten. Daarom is het raadzaam om wijn op te bergen in een donkere ruimte. Door de blootstelling aan licht te minimaliseren, behoudt de wijn zijn kwaliteit en blijft hij langer goed.

Om ervoor te zorgen dat de wijn optimaal beschermd wordt tegen licht, kan het een goed idee zijn om jaloezieën te kopen voor de ramen van de opslagruimte. Jaloezieën zijn een uitstekende keuze omdat je ze gemakkelijk kunt aanpassen om de hoeveelheid licht die binnenkomt te regelen. Op die manier kun je de wijn beschermen tegen schadelijke UV-stralen en tegelijkertijd een optimale bewaar omgeving creëren.

Vind de juiste balans tussen temperatuur en luchtvochtigheid

Naast licht vermijden, is het ook belangrijk om de juiste temperatuur en luchtvochtigheid aan te houden. Over het algemeen is een constante temperatuur van 12° Celsius het beste voor  wijn. Grote temperatuurschommelingen kunnen de kwaliteit van de wijn negatief beïnvloeden, dus probeer de temperatuur zo stabiel mogelijk te houden. Daarnaast is een luchtvochtigheidsgraad tussen 65% en 75% ideaal. Dit helpt voorkomen dat de kurk uitdroogt en de wijn bederft. 

Voorzie goede isolatie

Om de juiste temperatuur en luchtvochtigheid in de opslagruimte te behouden, kunnen rolgordijnen een handige oplossing zijn. Met dit soort gordijnen kun je de temperatuur regelen door warmte buiten te houden tijdens warme zomerdagen en isolatie te bieden tijdens koudere periodes. Met rolgordijnen creëer je een stabiele en gecontroleerde omgeving voor jouw wijn, wat essentieel is voor een goede bewaring.

Met deze tips ben je goed op weg om jouw wijn op de juiste manier te bewaren. Door te zorgen voor een donkere ruimte, licht te vermijden en de juiste temperatuur en luchtvochtigheid aan te houden, kun je ervoor zorgen dat jouw wijn zijn optimale smaak en kwaliteit behoudt.