Ben je gek op Italiaanse wijnen en probeer je regelmatig weer nieuwe soorten en nieuwe merken uit? Italiaanse wijn is een van de meest populaire dranken ter wereld en dat is natuurlijk niet voor niets zo. Italianen zijn meesters in het stoken van wijn, dat merken we iedere keer weer als we een fles opentrekken. Wat nu als we je vertellen dat er een aantal manieren zijn om nog extra te kunnen genieten van een fles Italiaanse wijn? Jazeker, die zijn er. En wij gaan ze in dit artikel voor je op een rij zetten!

1. Open de fles een paar uur van tevoren 

Wil je in de avond een fles Italiaanse wijn gaan drinken? Open de fles dan het liefst al een paar uur van tevoren. Waarom? Als je de fles eerder openmaakt, kan de wijn ademen. Dankzij de zuurstof die in de fles terechtkomt, wordt de smaak van de wijn nog sterker. Hoe lang van tevoren je de fles open moet maken, verschilt nogal per soort wijn. Houd er rekening mee dat het openen van een fles wijn dus meer tijd in beslag kan nemen dan je misschien zou denken. 

2. Proef verschillende soorten Italiaanse wijn 

Wil je speciaal Italiaanse wijn kopen voor een bepaalde gelegenheid, zoals een diner of een feest? Dan is het verstandig om diverse soorten wijn te proeven, zodat je weet waar je het over hebt en makkelijker een geschikte wijn kunt vinden voor de gelegenheid en het gezelschap. De makkelijkste manier om in een korte tijd veel soorten Italiaanse wijn te kunnen proeven, is door mee te doen aan een wijnproeverij. Kies specifiek voor een wijnproeverij met alleen Italiaanse wijnsoorten, zodat je zeker weet dat je er meerdere voorgeschoteld krijgt. Populaire Italiaanse wijnen zijn bijvoorbeeld een Barolo, Amarone en Chianti. Bij een proeverij kun je eventueel meteen een paar flessen meenemen van de wijnen die je bevallen!

3. Serveer de wijn op de juiste temperatuur 

Op welke temperatuur je Italiaanse wijn serveert, heeft veel invloed op de smaak van de wijn. De perfecte temperatuur is voor iedere soort wijn anders, dus het is vooral iets dat je uit moet proberen. Dessertwijn en witte wijn is vaak het lekkerst op een lagere temperatuur, terwijl rode wijn in de meeste gevallen beter smaakt op kamertemperatuur. 

4. Haal de juiste hapjes voor bij de wijn 

Ten slotte kun je zorgen dat je meer geniet van je Italiaanse wijn door er de juiste delicatessen bij te serveren. Italiaanse wijnen worden in veel gevallen geserveerd met kaas, charcuterie en olijfolie. Probeer gebruik te maken van lokale ingrediënten die bij de streek passen waar de wijn vandaan komt. Zo maak je de ervaring helemaal compleet!