Dompel jezelf onder in de boeiende wereld van het proeven van wijn! Deze blog is er zowel voor nieuwkomers in de wereld van wijn als voor degenen die hun begrip willen verbreden. Met onze handige proefgids word je in een mum van tijd een expert, klaar om indruk te maken op vrienden of simpelweg meer te genieten van je geliefde wijnen. Laten we van start gaan!

Top tip: Deze stappen zijn gemaakt met behulp van de wijnproefgids van wijnvandemaand.nl. Meld je aan en ontvang hem gratis. Je ontvangt tevens dé snelstgroeiende wijn nieuwsbrief van dit moment.

Stap 1

Beoordeel het uiterlijk Begin met een grondige blik op je wijn. Wat kun je opmaken uit het uiterlijk? Het aspect van een wijn kan veel onthullen over zijn leeftijd en kwaliteit. Bijvoorbeeld, een witte wijn met een gele tint kan wijzen op ouderdom of zoetheid, terwijl een jonge rode wijn vaak een heldere robijnrode of paarse kleur heeft. Aan de andere kant, hebben oudere rode wijnen een bruinrode schijn. De randen van het glas kunnen ook informatie bieden: een dunne, waterige rand suggereert een jonge wijn, terwijl een duidelijke rand duidt op meer rijpheid.

Stap 2: Verken de geuren

De geur is even cruciaal als de smaak. Begin met een korte snuif, zwenk je glas om de geuren los te maken en ruik opnieuw. Probeer verschillende methodes om te zien wat voor jou werkt.

Geuren zijn persoonlijk. Ruik je gras? Citroen? Of iets minder aangenaams? Noteer je observaties. Misschien vind je de Aromacirkel nuttig (zie stap 3).

Let op: Te veel ruiken kan je perceptie veranderen. Ruik twee tot drie keer en ga dan verder naar de volgende stap.

Stap 3: Ervaar de smaak

We volgen de wijnproefgids van Wijn van de maand: “Neem een slok en laat de wijn door je mond bewegen.” Voel je vrij om wat lucht mee te nemen; dit kan de smaken versterken. Neem nog een slok voor een grondige proeverij. Evalueer de wijn op aspecten als zoetheid, zuurheid, bitterheid, textuur en nasmaak. Misschien herken je sommige smaken vanuit de geur, of juist helemaal niet. Besteed ook aandacht aan de afdronk. Een lange afdronk duidt vaak op een wijn van goede kwaliteit. Is de afdronk kort (minder dan drie seconden), dan kan het een minder kwalitatieve wijn zijn.

Smaken zijn, net zoals geuren, persoonlijk. Het gaat om jouw ervaring. Misschien helpt de Aromacirkel van Wijnstudio je hierbij.

Stap 4: Vorm je persoonlijke mening

Het belangrijkste is wat jij lekker vindt. Noteer wat je proeft en ontdek je voorkeuren. Wijn proeven is een persoonlijke ontdekkingstocht.

Deel je bevindingen

Zo kun je niet alleen wijn proeven, maar ook beschrijven. Het kan in het begin vreemd aanvoelen om geuren en smaken te benoemen, maar het helpt je te ontdekken welke wijnen je voorkeur hebben!