Wijn proeven is een leuke, maar zorgvuldige bezigheid waarbij je niet alleen je smaakpapillen gebruikt. Het is belangrijk dat je ook je andere zintuigen hierbij op scherp zet om de beleving compleet te maken en de wijn goed te kunnen beoordelen.
Eerst kijk je naar de kleur van de wijn, vervolgens ga je walsen, ruiken, en dan pas proeven.
Ga je voor het eerst naar een wijnproeverij en ben je benieuwd hoe je moet beginnen? Hieronder lees je hoe je de kleur en de geur van de wijn onderzoekt! 

De kleur bepalen


Allereerst is het zaak dat je goed kijkt naar de kleur en de helderheid van de wijn. Vaak kun je uit de kleur al heel wat informatie over de smaak en structuur van de wijn afleiden. Tussen de drie algemene wijnkleuren rood, wit en rosé vind je nog allerlei gradaties. De tint die de wijn krijgt, is afhankelijk van de leeftijd en het druivenras, en hoe lang de schillen in aanmerking zijn gekomen met de wijn. Als je je wijn via internet bestelt, kun je in de wijn webshop meestal ook gelijk zien welke kleur de wijn heeft.

Witte wijn

Witte wijnen kunnen bleekgeel zijn, zoals een Sauvignon Blanc, maar ook citroengeel, zoals Riesling. Een op houtgerijpte Chardonnay is dan weer eerder goudgeel of strogeel van kleur.
De donkerdere witte wijnen zijn vaak wat zoeter, dieper en intenser van smaak omdat ze langere tijd zijn gerijpt. De lichte, bleekgele of groengele varianten smaken wat jonger en frisser.

Rode wijn

Rode wijnen kunnen diep rood of paarsrood van kleur zijn wanneer ze langer hebben gerijpt, of eerder licht robijnrood als ze jonger zijn. Een diep donkerrode wijn is goed geconcentreerd en daardoor intenser en krachtiger van smaak. Denk bijvoorbeeld aan de stevige, donkergekleurde Cabernet Sauvignon wijnen.
Een rioja wijn, gemaakt van Tempranillo is dan weer eerder dieppaars van kleur. De lichte rode wijnen, zoals Pinot Noir of Merlot herken je aan hun robijnrode of lichtrode tint. Deze lichte rode wijnen zijn enigszins doorschijnend.

Walsen


Walsen doe je voordat je aan de wijn gaat ruiken. Dit doe je simpelweg door de wijn rond te laten draaien in je glas. Op die manier komen er meer aroma’s vrij, omdat er zuurstof bij de wijn komt waardoor je de geur beter kunt beoordelen. 

Ruiken

Direct na het walsen kun je voorzichtig met je neus in het glas gaan om de geuren van de wijn te ontdekken. Herken je een bloemige, fruitige of kruidige geur? Of eerder aardse, rokerige aroma’s? Ook uit de geur kun je veel afleiden. Op een gegeven moment herken je aan de geur of de wijn op hout is gerijpt, en van welke druifsoorten hij is gemaakt. 

Heb je een indruk van de kleur en geur? Dan kun je de wijn gaan proeven!