Een goed glas wijn is op zichzelf natuurlijk al een genot. Wanneer je deze echter ook nog eens combineert met een goed gerecht, dan spreken we echt van vuurwerk. In een restaurant weet de sommelier je precies te vertellen welke wijn bij het menu past. Thuis is dat echter stukken lastiger. Als je net een heerlijke maaltijd gemaakt hebt, wil je natuurlijk wel dat de wijn hier ook bij past. Maar het vinden van de juiste wijn-spijs combinatie is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Hoe kies je de juiste wijn bij een gerecht? In dit artikel geven we je drie tips om voortaan nooit meer mis te grijpen.

1. Denk goed na over het mondgevoel 

Voor het kiezen van de juiste wijn is het goed om over het mondgevoel na het eten van jouw gerecht na te denken. Heb je bijvoorbeeld een heerlijke pasta carbonara van hellofresh uitgezocht tijdens een etentje? Dan weet je dat deze pasta wordt gekenmerkt door een romige en volle saus. Bij dit soort gerechten is het belangrijk dat de wijn het filmende gevoel in de mond niet overstemd. Je kiest dus voor een zachte en subtiele wijn die hetzelfde mondgevoel achterlaat na het drinken. Denk bijvoorbeeld aan Merlot of een Chardonnay. 

2. Smaakgehalte 

Ook het smaakgehalte is van belang. Stel, je serveert een hele lichte salade. Dan wil je niet dat de wijn te overheersend is. Deze moet de subtiele en lichte smaak complementeren. Daarom kies je ook voor lichtere wijnen, zoals een Pinot Noir.


Houd er wel rekening mee dat complexe smaken soms kunnen verdwijnen door een verkeerde wijnkeuze. Als jij een gerecht vol complexe smaken serveert en vervolgens een te lichte wijn aanbiedt, dan zal dit geen mooi samenspel vormen. De smaken zullen tegen elkaar werken. Je kunt daarom in dergelijke gevallen beter voor een wijn met een hogere complexiteit kiezen. Dat kan zowel rode als witte wijn zijn. 

3. Soms is contrast wat je zoekt 

In de meeste gevallen probeer je de wijn dus af te stemmen op de smaakbeleving van het gerecht. Maar dit hoeft niet in alle gevallen de beste keuze te zijn. Soms is contrast ook precies wat je zoekt. Het is de bedoeling dat je echt de perfecte combinatie zult vinden. Dat vraagt ook geregeld om een beetje creativiteit. De beste manier om het uit te testen is om – voordat je het etentje organiseert-  het gerecht met verschillende wijnen te proberen. Een kleine proeverij dus. Zo ontdek je al snel welke wijn de beste keuze is. 

Contrast tussen wijn en het gerecht wordt al heel wat jaren toegepast. Zo zien we bijvoorbeeld dat je bij een kaasproeverij meestal contrasterende smaken wijn krijgt aangeboden. Bij een zoute kaas is bijvoorbeeld juist een zoete wijn erg lekker. Dit versterkt de smaak. Bij een vettig gerecht wil je juist weer een beetje verlichting dankzij een frisse wijn. Zo is er voor elk gerecht wel een geschikte wijn te vinden.