Je kent ze wel: van die mensen die met (het zoveelste) dieet, willen afvallen of gewoon proberen zo gezond mogelijk te eten. Maar hoe past dat glas wijn daar precies in? En hoeveel calorieën zitten er nou precies in een glas wijn? Hier lees je meer over de verschillende type wijn en waar je op moet letten. 

Aantal calorieën per glas

Net als in zoveel dranken, zitten in wijn calorieën. Wil je afvallen, dan is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt. Het aantal kcal is afhankelijk van de soort wijn en de hoeveelheid. 

De restsuikers in wijn zijn verantwoordelijk voor de calorieën. Heb je een wijn met veel restsuiker, bijvoorbeeld een zoete witte wijn, een halfdroge riesling of een wijn uit Zuid-Italië, dan kun je er vanuit gaan dat er veel calorieën in zitten. De alcohol in wijn zelf bevat ook veel suikers, dus een hoger alcoholpercentage zorgt ook automatisch voor meer calorieën in het glas.

Het voedingscentrum houdt de volgende gemiddelde per 100 ml aan:

De calorieën van een glas Champagne of andere mousserende wijn

Gemiddeld genomen bevat een glas Champagne 57 calorieën en een glas Prosecco 50 kcal. Let op: hierbij wordt uitgegaan van een glas met een inhoudsmaat van 85 ml. Reken je dit terug naar de 100 ml die wij hierboven aanhielden, dan kom je bij Champagne uit op gemiddeld 67 kcal, net als bij droge witte wijn en bij Prosecco op 58 calorieën per 100 ml.  

Vaak bevat Champagne wat meer suiker dan Prosecco om de hoge zuurgraad te compenseren. De druiven van Prosecco hebben minder hoge zuren, waardoor er minder suiker nodig is voor het maken van de mousserende wijn. Wat ook meespeelt, is het alcoholpercentage van mousserende wijn. Een glaasje bubbels bevat gemiddeld 11,5 – 12% alcohol, terwijl het gemiddelde alcoholpercentage voor een witte wijn 12,5 – 13% is.

Hoeveel calorieën bevat een glas alcoholvrije wijn?

Goed, we weten nu dus dat alcohol zorgt voor meer calorieën in de wijn. Betekent dat dan dat alcoholvrije wijn minder kcal bevat? Het antwoord is ja! Voor een glas alcoholvrije wijn gaan we per 100 ml uit van 38 calorieën. 

Veel wijnen zonder alcohol zijn over het algemeen zoeter dan normale wijnen. Hoe meer suiker er in de alcoholvrije wijn zit, hoe meer calorieën erin zetten. Kies je voor een goede droge alcoholvrije wijn, dan bevat deze dus de minste calorieën. 

Welke wijn bevat de minste calorieën?

Kijken we naar een stille wijn, oftewel een wijn zonder bubbels, dan bevat een droge witte wijn met een laag alcoholpercentage en een laag gehalte aan restsuiker de minste calorieën. Denk aan een Picpoul de Pinet of een Sauvignon Blanc uit de Loire. 

Champagne en Prosecco bevatten nog net iets minder calorieën, mede door het lage alcoholpercentage. Een alcoholvrije wijn bevat de minste calorieën en kan soms een prima alternatief zijn voor jouw glas wijn!