Wijn kun je uit elk glas drinken als je gewoon een informeel drankje drinkt. Maar als je echt wijn wilt proeven, dan heb je het juiste glaswerk nodig. Met het juiste glaswerk kun je de kleur van de wijn goed zien. Dit maakt allemaal deel uit van de proefervaring. Het laat ook het aroma van de wijn goed vrijkomen en geeft je de ruimte om ervan te genieten. Of je het juiste glas hebt gekozen hangt af van zowel de maat als het materiaal van het glas.

Waarom is het juiste glas belangrijk?

Als je ooit een proeverij hebt gedaan en ze verwisselen het glas voor het specifieke type wijn, heb je waarschijnlijk een andere smaak ervaren. Hetzelfde geldt ook bubbels zoals champagne. De smaak wordt beïnvloed door de vorm van de champagneglazen.

De verschillende vormen van champagneglazen

Laten we elk champagneglas en zijn unieke kenmerken eens bekijken.

Champagne fluitglas

Een champagne fluitglas is leuk. Flûtes zijn stijlvol en laten we eerlijk zijn, ze zijn fotogeniek! Ze zijn lang en slank en zeker leuk om te klinken… om elk feest officieel te maken.

Champagne fluitglazen houden de bubbels strakker enmeer aanwezig. De flûte zal je sprankeling zeker een beetje pit geven met meer bubbels die natuurlijk naar de top stijgen. Door de smalle bovenkant krijg je niet zoveel aromaten als bij champagneglazen met een bredere mond.

Als je iemand bent die houdt van bubbels en gelooft hoe meer bubbels hoe beter, dan is de champagne flûte het glas voor jou.

Champagne tulpglas

Champagne tulpglazen zijn elegant. De tulp is de perfecte combinatie van een flûte en een coupe: een smalle top als een flûte en een bredere schaal als een coupe. Hierdoor ervaar je meer van de aromaten en behoud je de bubbels. De bredere kom laat je bubbels beluchten en geven de smaken en aroma’s vrij. De smalle rand zorgt voor de perfecte hoeveelheid bubbels bij elke slok.

Champagne coupeglazen

Champagne coupeglazen zijn dé vintage en tijdloze champagneglazen. Denk maar aan: The Great Gatsby.

Champagne coupe glazen worden ook wel vergeleken met een schotel omdat ze ervoor zorgen dat de bubbels sneller uiteengaan, waardoor je zowel de smaak als de aroma’s van de wijn echt kunt ervaren.

Als horeca groothandel is het belangrijk om te weten welke glazen het beste passen bij verschillende soorten drankjes. Zoals bijvoorbeeld bij mousserende wijn. Als een klant graag veel bubbels heeft en drinkt uit een coupe, dan zal de bruis sneller vervliegen vanwege de brede mond en de blootstelling aan zuurstof. Als de klant juist niet van veel bubbels houdt, zijn champagne coupeglazen een goede optie omdat de bubbels dan sneller zullen verdwijnen dan bij het gebruik van een flûte of tulpglas. Als horeca groothandel kun je hierop inspelen door deze verschillende glazen aan te bieden aan je klanten.